Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia
Już po wakacjach nad Bałtykiem? A może w tym roku nie udało ci się odwiedzić polskiego morza? Tak czy siak, przywołaj wspomnień czar: przypomnij sobie chłodne fale obmywające stopy i słoneczko rozgrzewające kark. Zapomnij o nieświeżym oleju, awanturujących się wczasowiczach i dzieciach, które wypluwają obiad pod stołem. Usmaż rybkę w chrupiącej panierce... i znowu masz urlop!
Składniki:
filet z białej ryby
100 g mąki
2 żółtka
sok i skórka z cytryny
200 ml wody gazowanej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filet z ryby podziel na porcje, posól je i popieprz, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na pół godziny do lodówki. Do miseczki wsyp mąkę, wbij dwa żółtka, dodaj startą skórkę z cytryny i wodę. Rozmieszaj składniki, i trochę oliwy. Rybę wyjmij z lodówki i każdy kawałek obtocz w przygotowanej masie. Smaż na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia. Podawaj z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku