Powtórka z geografii - hot dogi z czterech stron świata

Znacie to? "Wiadomości z lekcji geografii trzeba mieć w małym palcu i umieć je powtórzyć w nocy o północy. W wakacje też!". Na wypadek, gdyby surowa nauczycielka od gegry zrealizowała swoje pogróżki, proponujemy małą powtórkę. Będziesz potrzebować globusa i specjalnych hot dogów z czterech stron świata. To się nazywa połączyć przyjemne z pożytecznym!
Zobacz wideo

Składniki:
Hot dog meksykański:
bułka do hot dogów
grillowana kiełbaska owinięta w grillowanym boczkiem
awokado
pomidor
papryczki jalapeño
salsa verde
natka pietruszki
limonka

Hot dog wietnamski:
bułka do hot dogów
sos sojowy
masło orzechowe - około 1 łyżka
grillowana kiełbaska
ogórek
marchewka
liście mięty
sezam

Hot dog grecki:
bułka do hot dogów
sos tzatziki
grillowana kiełbaska
pomidory
ogórek
czarne oliwki
ser feta
natka pietruszki

Hot dog polski:
bułka do hot dogów
musztarda
keczup
kiełbaska
ogórek kiszony
starty ser żółty
prażona cebulka

Sposób przygotowania:
Hot dog meksykański
Kiełbaskę upiecz na grillu, gdy już będzie rumiana, owiń ją boczkiem i podpiecz jeszcze chwilę. Do przekrojonej na pół bułki włóż kiełbaskę owiniętą boczkiem. Po jednej stronie połóż plastry awokado, a po drugiej - czerwoną kapustę. Na wierzch wyłóż krojone pomidory i papryczki jalapeño oraz trochę salsy verde, posyp natką pietruszki i skrop sokiem z limonki.

Hot dog wietnamski
Masło orzechowe wymieszaj z łyżką sosu sojowego i posmaruj nim bułkę. Na środku połóż kiełbaskę, po jednej jej stronie plastry ogórka, a po drugiej marchewkę pokrojoną w paski. Na wierzchu ułóż liście mięty i posyp sezamem.

Hot dog grecki
Bułkę do hot doga posmaruj sosem tzatziki. Na środku połóż kiełbaskę, po jednej stronie plastry ogórka i oliwki, a po drugiej pomidora pokrojonego w kostkę. Posyp pokruszonym serem feta i natką pietruszki.

Hot dog polski
Bułkę do hot doga posmaruj z jednej strony musztardą, a z drugiej keczupem i połóż na niej kiełbaskę. Dodaj plastry ogórka kiszonego, trochę startego sera żółtego, posyp prażoną cebulką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA