Składniki:
Hot dog meksykański:
bułka do hot dogów
grillowana kiełbaska owinięta w grillowanym boczkiem
awokado
pomidor
papryczki jalapeño
salsa verde
natka pietruszki
limonka
Hot dog wietnamski:
bułka do hot dogów
sos sojowy
masło orzechowe - około 1 łyżka
grillowana kiełbaska
ogórek
marchewka
liście mięty
sezam
Hot dog grecki:
bułka do hot dogów
sos tzatziki
grillowana kiełbaska
pomidory
ogórek
czarne oliwki
ser feta
natka pietruszki
Hot dog polski:
bułka do hot dogów
musztarda
keczup
kiełbaska
ogórek kiszony
starty ser żółty
prażona cebulka
Sposób przygotowania:
Hot dog meksykański
Kiełbaskę upiecz na grillu, gdy już będzie rumiana, owiń ją boczkiem i podpiecz jeszcze chwilę. Do przekrojonej na pół bułki włóż kiełbaskę owiniętą boczkiem. Po jednej stronie połóż plastry awokado, a po drugiej - czerwoną kapustę. Na wierzch wyłóż krojone pomidory i papryczki jalapeño oraz trochę salsy verde, posyp natką pietruszki i skrop sokiem z limonki.
Hot dog wietnamski
Masło orzechowe wymieszaj z łyżką sosu sojowego i posmaruj nim bułkę. Na środku połóż kiełbaskę, po jednej jej stronie plastry ogórka, a po drugiej marchewkę pokrojoną w paski. Na wierzchu ułóż liście mięty i posyp sezamem.
Hot dog grecki
Bułkę do hot doga posmaruj sosem tzatziki. Na środku połóż kiełbaskę, po jednej stronie plastry ogórka i oliwki, a po drugiej pomidora pokrojonego w kostkę. Posyp pokruszonym serem feta i natką pietruszki.
Hot dog polski
Bułkę do hot doga posmaruj z jednej strony musztardą, a z drugiej keczupem i połóż na niej kiełbaskę. Dodaj plastry ogórka kiszonego, trochę startego sera żółtego, posyp prażoną cebulką.