Kanapkowa (r)ewolucja: tosty z cukinii

Kanapki - stadium podstawowe. Są dobre i łatwe w przygotowaniu. Wyższe stadium rozwoju: tosty. Takie fajniejsze kanapki, bo ciepłe, chrupiące i roztopiony ser się ładnie ciągnie. Najwyższe stadium ewolucji: Tosty z cukinii (tak, z cukinii, nie z cukinią!) Czyli takie fajniejsze tosty, bo nie ma w nich chleba, a ser się nadal ciągnie. Uwaga: znikają z talerza w okamgnieniu!
Zobacz wideo

Składniki:
2 cukinie
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/5 szklanki parmezanu
4 plastry sera
4 plastry szynki
sól, pieprz
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku. Startą cukinię przełóż do miseczki, wbij dwa jajka, dodaj tarty parmezan, mąkę, przypraw solą i pieprzem, zamieszaj. Na papierze do pieczenia ułóż placuszki w kształcie kwadratów i piecz je przez 15 minut w 180°C. Po upieczeniu połóż na kromkach plastry sera i szynki, a także pokrojoną paprykę. Posyp natką pietruszki i przykryj pozostałymi kromkami. Piecz przez kolejne 5 minut w takiej samej temperaturze.

Więcej o: