Herbatnikowy torcik bez pieczenia

Marzy ci się tort, ale twój piekarnik się zepsuł? Nie umiesz go włączyć? Boisz się, że wybuchnie? Nie chce ci się go umyć (no dobra, umyjesz później)? Mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie. Nie, nie wydasz fortuny w cukierni. Oszukasz przeznaczenie. Przygotujesz pyszny torcik bez pieczenia: lekki, chłodny, z sezonowymi owocami. Akurat na lato. Nie siedź i nie oblizuj się, lepiej oblizywać łyżeczkę podczas jedzenia tego ciasta!
Zobacz wideo

Składniki:
duże opakowanie herbatników (30 całych ciastek)
3 banany
kajmak
dżem wiśniowy
250 g serka mascarpone
owoce do dekoracji (wiśnie, jeżyny, agrest, borówki, porzeczki)
+ folia spożywcza

Sposób przygotowania:
Na folii ułóż z herbatników prostokąt 3x4 i posmaruj kajmakiem. Na to wyłóż drugą warstwę herbatników, pokryj warstwą dżemu. Trzecią warstwę herbatników ułóż bez środkowego rzędu. Na środek wyłóż banany, a brzegi zaklajstruj kajmakiem. Złóż piramidę i zawiń w folię. Ciasto posmaruj z wierzchu serkiem mascarpone. Wstaw do lodówki na godzinę, by masa stężała. Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami.