Sernik malinowy - Mister Lata 2016

Przedstawiamy ci sernik malinowy - ale nie byle jaki. Przygotuj się na tę wiekopomną chwilę: obejrzyj nasz filmik, odpręż się, wycisz, włącz relaksującą muzykę, medytuj. Upiecz serniczek i wyjmij go z piekarnika. To najładniejszy i najsmaczniejszy sernik, jaki widziałeś. Jesteś spokojny. Dzięki temu nie rzucisz się od razu na to pachnące ciasto (i nie poparzysz języka) i będziesz mógł zrobić fotkę i pochwalić się znajomym. Zrobiona? Dobra, bez wygłupów - WCINAJ!
Zobacz wideo

Składniki:
paczka maślanych herbatników
100 g roztopionego masła
350 g śmietanowego serka
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 białko
łyżka soku z cytryny
ziarna z jednej laski wanilii
200 g białej czekolady
1/2 szklanki śmietanki 36%
kisiel malinowy

Sposób przygotowania:
Serek śmietankowy zmiksuj z cukrem, dodaj jajko, jedno białko, łyżkę soku z cytryny, ziarna z jednej wanilii wanilii i wymieszaj. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, wlej do niej śmietankę 36%, rozmieszaj. Maślane herbatniki pokrusz drobno w misce, wlej do niej roztopione masło i wymieszaj tak, aby herbatniki nim nasiąkły. Przesyp je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż je równomiernie. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na godzinę. Do masy z serka śmietankowego wlej masę z białej czekolady i wymieszaj. Wylej ją na zastygnięty spód. Przygotuj kisiel malinowy i przelej trochę do strzykawki. Na cieście zrób kropki i wykałaczką rozmaż je tak, aby powstała spiralka. Piecz przez 40 minut w 180°C. Podawaj ze świeżymi malinami i jeżynami.

Więcej o: