Sałatka z brokułem - daj szansę korzeniowi
Składniki:
Sałatka:
1 łodyga brokuła
1 marchewka
1/4 czerwonej cebuli
natka pietruszki
szczypiorek
Sos:
około 100 ml oliwy
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
50 ml miodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: Do miseczki wlej oliwę, wyciśnij sok z całej cytryny, dodaj sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku oraz miód. Wszystkie składniki zamieszaj.
Przygotuj sałatkę: Odkrój wszystkie różyczki brokuła (i wykorzystaj je np. do zrobienia zupy!), a korzeń, który zostanie, obierz. Następnie, za pomocą obieraczki, odkrój z niego cieniutkie plasterki. W taki sam sposób przygotuj plastry marchewki, a cebulę pokój i podziel na kółka. Skomponuj sałatkę: do miseczki nałóż plasterki brokuła, marchewki i cebuli, dodaj szczypiorek i natkę pietruszki, polej przygotowanym sosem.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu