Składniki:
cały ananas
pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 por - tylko białe części
papryka zielona, czerwona i żółta
garść rodzynek
1/2 papryczki chili
około 1 cm startego korzenia imbiru
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
garść orzechów nerkowca
pieprz
oliwa
sezam
Sposób przygotowania:
Przygotuj ananasa: Przekrój go na pół i wydrąż miąższ ze środka. Pokrój go w kostkę, a pozostałą część zachowaj.
Przygotuj danie: Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć kilka plasterków papryczki chili. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż. W trakcie smażenia dodaj mieloną paprykę, czerwoną cebulę i paski marchewki, a także krążki pora i kawałki papryki. Zamieszaj całość i dodaj przygotowane wcześniej kawałki ananasa. Dosyp garść rodzynek, odrobinę startego imbiru i posiekany ząbek czosnku. Przypraw sosem sojowym i pieprzem, posyp orzechami nerkowca. Użyj wydrążonych połówek ananasa - przygotowanego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego sezamem.