Pierogi z jagodami zawładną obiadami
Hasło na lato: Kto zjada jagody, ten jest piękny i młody. Stare porzekadło: Zaiste, pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad. Szybkie podsumowanie: Jest lato. Są jagody. Jest Haps. Jest i pomysł na jutrzejszy obiad. Efekt końcowy: Pierogów (już) nie ma. Wszyscy są szczęśliwi i najedzeni, ale osiągnęliby pełnię szczęścia, gdyby tylko te pierogi się tak szybko nie kończyły...
Składniki:
350 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody
150 g jagód
50 g cukru trzcinowego
150 g serka mascarpone
Oraz:
śmietana 22 %
sezonowe owoce: jagody, maliny
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, wbij do niej jajko. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj z niego kulę.
Przygotuj farsz: Do jagód dodaj cukier trzcinowy i serek mascarpone, dokładnie zamieszaj.
Przygotuj pierogi: Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki powykrawaj kółka. Na każde z nich połóż łyżeczkę farszu i pozlepiaj brzegi - pilnuj, aby się nie rozklejały. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj je tak długo, aż wypłyną na wierzch - około 5 minut. Podawaj ze śmietaną i owocami sezonowymi.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę