Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Ale chała... leży w twoim chlebaku i nikt nie chce jej jeść. Świeża chałka z masłem czy dżemem jest super, ale na drugi dzień już rzeczywiście robi się trochę chałowa. Daj jej drugą szansę - przygotuj pyszne ciasto z owocami! Zobaczysz, że następnym razem specjalnie schowasz pół chałki przed domownikami - "Ooo, znalazło się jeszcze pół wczorajszej chałki... może zrobimy ciasto?".
Zobacz wideo

Składniki:
pół czerstwej chałki
1 jajko
szklanka mleka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
4 łyżki roztopionego masła
rodzynki
maliny
porzeczki
brzoskwinie
cukier puder

Sposób przygotowania:
Chałkę pokrój w kromki. Do miseczki wbij jajko, wlej mleko, roztopione masło, dodaj po łyżeczce cynamonu i kardamonu, dokładnie zamieszaj i wsyp rodzynki. W natłuszczonej formie do pieczenia ułóż warstwami kromki chałki, maliny, znów chałkę, porzeczki, chałkę, brzoskwinie. Na wierzchu również ułóż owoce, a całość zalej przygotowaną masą. Piecz przez 40 minut pod folią aluminiową w temperaturze 180 st. C. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA