Domowe masło - smaruj i tańcz

Masz ochotę na świeże, domowe masełko do kanapek? Nic prostszego! Wystarczy wlać śmietanę do słoika i energicznie potrząsać. Uwaga, podpowiadamy: Puść głośno muzykę. Polecamy wakacyjne, hawajskie rytmy. Co masz w ręku? Grzechotki!
Zobacz wideo

Składniki:
śmietana 36 proc.
słoik

Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę wlej do słoika, zakręć i potrząsaj! Sprawdź, czy słoik jest  szczelnie zamknięty. Po kilku minutach (3 do 5) otwórz słoiczek. Odcedź masło od reszty płynu. Takie świeże masło warto jeszcze schłodzić w lodówce.

Posmaruj nim świeży chleb, posyp szczypiorkiem... smacznego!  

PS. Powstałą maślankę możesz wypić albo wykorzystać do ciasta lub pankejków.