Pączki ziemniaczane

Każdy dzień powinien być jak Tłusty Czwartek, tylko zarezerwowany dla innego deseru. Chociaż? to by oznaczało, że pączki jadłby się tylko raz w roku. Ale mamy na to sposób! Wystarczy robić pączki według nowych receptur np. z ziemniakami. Pyszne, wilgotne i legalne nie tylko w Tłusty Czwartek!

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
500 g mąki luksusowej
125 g miękkiego masła
3 jajka
60 g cukru
50 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka konfitury różanej (lub innej ulubionej)

Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Cukier puder
Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Sposób przygotowania:
Świeże drożdże wymieszaj z cukrem, aż całość nabierze płynnej konsystencji. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę i ugnieć z masłem. Do ziemniaków dodaj rozpuszczone drożdże, jajka, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.

Nabieraj po solidnej łyżce ciasta w natłuszczone dłonie i formuj okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka nakładaj łyżeczkę konfitury, dokładnie zlepiaj brzegi i formuj okrągłe, lekko spłaszczone pączki. Uformowane pączki odłóż na 20-25 minut do wyrośnięcia i przykryj je ściereczką.

W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzej olej do smażenia pączków. Wyrośnięte pączki wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone, złotobrązowe pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

Więcej o: