Składniki:
Zioła
Metody:
1. Mrożone kostki oliwy - szałwia, bazylia, pietruszka, tymianek.
Możesz włożyć dowolne zioła do oliwy, przetrzeć przez sitko, zamrozić na tacce do kostek lodu. Otrzymane kostki oliwy smakowej przełóż do woreczka, opisz. Używaj jako starterów do sosów, zup potrawek, do dań pieczonych, mięsnych, rybnych.
2. W woreczku
Zerwij listki koperku, mięty, bazylii, lubczyku, czy szałwii, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do woreczków foliowych, opisz i zamroź. W ten sposób możesz potraktować praktycznie wszystkie świeże zioła.
3. Zioła w maśle - szczypiorek, lubczyk, koperek
Posiekaj zioła, ugnieć je z obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Zawiń w papier pergaminowy, wstaw do zamrażarki na pół godziny, następnie wyjmij z lodówki, pokrój na grube plastry (około 1 cm). Masło ziołowe przechowuj w zamrażalniku. Używaj do jajecznicy, risotta, makaronów, dań warzywnych, w zasadzie do wszystkiego.
4. Zioła w wodzie - bazylia, mięta, rozmaryn, melisa
Pojedyncze listki ziół ułóż w foremkach do kostek lodu. Zalej wodą i przechowuj w zamrażalniku. Takie ziołowe kostki są najlepsze do drinków, koktajli i lemoniady!
Można konserwować zarówno pojedyncze zioła, jak i tworzyć gotowe mieszanki. W zamrażarce przechowujemy je do 3-4 miesięcy po zamrożeniu!