Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania
60 g cukru pudru
szczypta soli
130 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
2-3 łyżki zimnej wody lub mleka
Nadzienie:
2 brzoskwinie
5 moreli
100 g truskawek
100 g jeżyn
100 g malin
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
starta skórka cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko do miski. Dodaj posiekaną kostkę masła, zagnieć ciasto i dodaj do niego jajko. Zagnieć ponownie, uformuj kulkę i wstaw do lodówki na pół godziny.
Nadzienie: Z moreli i brzoskwiń usuń pestki, z truskawek - szypułki. Owoce pokrój na cząstki, wrzuć do miseczki. Dodaj jeżyny i maliny. Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy i drobno posiekaną skórkę z cytryny.
Przygotuj całość: Ciasto podsyp mąką, zagnieć i uformuj koło. Na środek wyłóż owoce - zostaw spory, kilkucentymetrowy brzeg. Zawiń go tak, by częściowo nachodził na nadzienie. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 180°C.