Szakszuka na pizzy - romans wschodu z zachodem

Tunezja to wymarzone miejsce na wakacje. Daleko? Drogo? Obowiązki? Czas więc na Tunezję na talerzu. Przygotuj szakszukę - składniki na pewno masz w lodówce. Jeśli jeszcze cię nie przekonaliśmy, użyjemy najsilniejszego argumentu: pizza. Szakszuka na pizzy. Pamiętaj tylko, by starczyło na dokładkę!
Zobacz wideo

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonych drożdży
łyżeczka soli
szklanka ciepłej wody

Szakszuka:
cebula
czerwona papryka
2 jajka
pomidory (świeże bądź z puszki)
1 lub 2 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
chili, kumin - do smaku
natka kolendry do przybrania

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i drożdże. Wodę wlewaj stopniowo, mieszaj całość łyżką. Dodaj oliwę i ponownie zamieszaj - ciasto powinno być gładkie. Wyrabiaj ciasto rękami przez 8-10 minut, aż stanie się elastyczne. Przełóż je do miski posmarowanej cienką warstwą oliwy i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Przygotuj sos: Oliwę rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę i paprykę, dodaj przyprawy i czosnek. Po chwili smażenia dodaj pomidory, dokładnie wymieszaj całość i duś jeszcze przez chwilę.

Przygotuj danie: Rozwałkuj ciasto i uformuj koło, rozprowadź na nim przygotowany sos. Wbij jajka i posyp pokruszoną fetą. Piecz w piekarniku przez 6-8 minut. Przed podaniem, posyp danie kolendrą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA