Frittata z bobem - obowiązkowa na ten sezon

Jeśli nie masz w domu bobu, biegnij natychmiast po woreczek. Przegapienie sezonu na bób powinno być karane. Chłostą. I to publiczną. Myślisz, że bób można jeść tylko prosto z miseczki? Trochę fantazji! Frittata to zdecydowanie smaczniejszy pomysł!
Zobacz wideo

Frittata z bobem - składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bób
  • szpinak
  • 5 jaj
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano

Frittata z bobem -  sposób przygotowania:

W osolonej wodzie ugotuj bób do miękkości i obierz z łupinek. Ugotuj również ziemniaki i pokrój je w plastry. Żółtka oddziel od białek i rozlej do dwu naczyń. Do żółtek dodaj plastry ziemniaków, bób, liście szpinaku, czosnek i szczypiorek. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj do pozostałych składników. Zamieszaj całość, dodaj sól, pieprz i oregano do smaku. Tortownicę posmaruj cienko oliwą, wylej do formy całą wymieszaną masę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż frittata będzie złotobrązowa (ok. 25-30 minut). Przed podaniem możesz posypać pokruszoną fetą.