Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem
Składniki:
na 10 naleśników
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
0,75 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Farsz:
200 g świeże liście szpinaku
200 g sera ricotta
200 g łososia wędzonego
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
szczypta soli, pieprzu
1/2 łyżeczek gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Robimy naleśniki: Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, wlej mleko i wodę, dopraw solą. Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką, później mikserem - dzięki temu nie zabrudzisz kuchni. Rozgrzej patelnię, możesz posmarować ją tłuszczem. Na patelnię wlej łyżkę ciasta, a gdy spód się zrumieni i zacznie odchodzić od patelni (około 1 minuta) przewróć naleśnik. Robimy beszamel: W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszaj - nie pozwól, aby mąka się przypaliła. Cały czas mieszkaj i dolewaj partiami mleko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje.
Robimy farsz: Szpinak umyj. Dokładnie osusz, przełóż na patelnię. Smaż aż zwiędnie. Nie potrzeba tłuszczu, szpinak ma w sobie bardzo dużo wody. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Składamy danie: Na każdym naleśniku rozkładaj porcje szpinaku, serka ricotta i plastry wędzonego łososia. Następnie zwiń naleśnik w rulonik i pokrój na 4 części. Ustawiaj naleśniki pionowo w żaroodpornym naczyniu. Gdy wypełnisz całą formę, zalej naleśniki sosem beszamelowym. Piecz 15 - 20 minut w temperaturze 180 st.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki