Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Tu nie chodzi o to, że piwo i mięso to genialne połączeni smakowe. Ani o to, że mięso jest miękkie i soczyste, a skórka słodka i chrupiąca. Przygotowywanie mięsa w ten sposób to cały styl życia. To sposób, w jaki widzisz świat, twój stan umysłu. Pokaż kim jesteś naprawdę. Upiecz tego kurczaka i chodź z podniesiona głową!
Zobacz wideo

Składniki:
kurczak - ok. 1 - 1,2 kg.
butelka, albo puszka ulubionego piwa - 0,5 l

Marynata:
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego

Sposób przygotowania:
Robimy marynatę: W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.

Przygotowujemy mięso: Kurczaka dokładnie umyj i pozbaw resztek piór. Jeśli kurczak ma szyję to ją odetnij. Osusz papierowym ręcznikiem. Otwórz butelkę piwa, odlej jeden spory łyk piwa, dosłownie zawartość szyjki. Nasadź kurczak na butelkę. Następnie polej kurczaka marynatą. Pędzlem lub łyżką rozprowadź dokładnie marynatę na całym mięsie. Ustaw puszkę z kurczakiem w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz około godzinę. W czasie pieczenia polewaj kurczaka marynatą i wytopionym tłuszczem. By marynata i tłuszcz się nie przypalały, do formy wlej szklankę piwa lub wody.

Więcej o:
Copyright © Agora SA