Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka
Składniki:
kurczak - ok. 1 - 1,2 kg.
butelka, albo puszka ulubionego piwa - 0,5 l
Marynata:
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Sposób przygotowania:
Robimy marynatę: W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
Przygotowujemy mięso: Kurczaka dokładnie umyj i pozbaw resztek piór. Jeśli kurczak ma szyję to ją odetnij. Osusz papierowym ręcznikiem. Otwórz butelkę piwa, odlej jeden spory łyk piwa, dosłownie zawartość szyjki. Nasadź kurczak na butelkę. Następnie polej kurczaka marynatą. Pędzlem lub łyżką rozprowadź dokładnie marynatę na całym mięsie. Ustaw puszkę z kurczakiem w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz około godzinę. W czasie pieczenia polewaj kurczaka marynatą i wytopionym tłuszczem. By marynata i tłuszcz się nie przypalały, do formy wlej szklankę piwa lub wody.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki