Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej
1 jajko
70 g kostki masła
sól
Nadzienie:
300 g pieczonych buraków
liście botwiny
165 g jogurtu naturalnego bez cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz, sól
80 g sera feta
Sposób przygotowania:
Robimy ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko, masło, szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dolać odrobinę wody. Szybko zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyłóż na formę, zrób nakłucia widelcem i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, aby się lekko podpiekło.
Robimy farsz: Blanszuj liście botwiny - zagotuj wodę w garnku, wrzuć liście botwiny i gotuj około 3 minuty. Wyjmij liście, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż liście do miski, dodaj jogurt, jajko, dopraw gałka muszkatołową, sola i pieprzem - wymieszaj.
Na podpieczonym cieście rozłóż buraki pokrojone w plastry. Polej przygotowaną masą z botwiną. Całość posyp pokruszonymi kawałkami sera feta. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie