Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
olej
jajko
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i odłam zdrewniałe końcówki - łatwo wyczujesz, w którym miejscu najlepiej to zrobić. Następnie obieraczką obierz szparagi na około 2/3 ich długości. Na patelni grillowej z rozgrzanym olejem rozłóż równo szparagi i smaż je, co jakiś czas obracając, aż się przyrumienią i zmiękną. Rozbij jajko do sitka o nad miseczką. W garnku zagotuj wodę i poczekaj aż ostygnie do ok. 80 st. C. Włóż do niej miseczkę - dzięki temu jajko, które zaraz będziesz gotować, nie będzie miało dokąd uciec. Z sitka przelej jajko do gorącej wody i gotuj przez 3-4 minuty, następnie wyłów je łopatką. Na patelni po szparagach podsmaż pomidorki koktajlowe. Pęczek szparagów owiń plasterkiem szynki parmeńskiej, na całość połóż ugotowane jajko, przystrój grillowanymi pomidorkami. Dopraw solą i pieprzem wedle smaku.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz