Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem
Składniki:
szklanka kaszy pęczak
3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 por
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka oregano
łyżeczka tymianku
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie dania zacznij od rozgrzania w głębokiej patelni 3 łyżek oliwy. Na tłuszcz wsyp kaszę i smaż ją kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Do kaszy dodaj cebulę posiekaną w kostkę, a po 3 minutach wrzuć na patelnię pora, umytego i pokrojonego w półplasterki. Kaszę przypraw słodką papryką, tymiankiem, rozmarynem, oregano, pieprzem ziołowym oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj kaszę ok. 20 minut. Na koniec dodaj do niej umytą i poszatkowaną w cienkie paski młodą kapustę. Gdy kapusta zmięknie (po ok. 10 minutach), pęczotto jest gotowe. Posyp je sowicie koprem i podawaj.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku