Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser

Deser idealny - nie za słodki, nie za kwaśny, a do tego wygląda bardzo efektownie. Śmietankowa panna cotta fantastycznie smakuje z lekko kwaśnym musem truskawkowym. Tego ci dziś potrzeba. A zrobienie panna cotty jest bardzo proste - trzeba coś wymieszać i wstawić do lodówki i reszta robi się sama. A ty możesz iść odpocząć.
Zobacz wideo

Składniki:
Panna cotta:
300 ml śmietany 30%
300 ml mleka
3 łyżki żelatyny w proszku
wrzątek
70 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
dwie łyżki likiery kawowego

Oraz:
500 g truskawek
liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do miski wlej 100 ml wrzątku, dodaj 3 łyżki żelatyny, mieszaj aż się rozpuści. W osobnym garnku podgrzej mleko i śmietanę, dodaj cukier i cukier z wanilią, mieszaj aż cukier się rozpuści. Dobrze podgrzej, ale gotuj. Gdy pojawią się bąbelki zdejmij z ognia. Dodaj likier kawowy i żelatynę. Wymieszaj. Gdy mieszanka ostygnie przelej do szklaneczek ustawionych pod kątem. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Robimy mus z truskawek:
Odłóż kilka najładniejszych truskawek - przydadzą się do dekoracji. Do blendera wrzuć truskawki i dokładnie zblenduj na jednolity koktajl. Wlej koktajl do szklaneczek z panna cottą. Udekoruj truskawkami i miętą.