Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
Składniki:
Kruchy spód:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
1 jajko
sól, pieprz
łyżka zimnej wody
masło do wysmarowania foremki
Farsz:
2 jajka
250 ml 22 proc. śmietany
300 g liści młodego szpinaku
200 g rolady z koziego sera
2 roztarte ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Robimy kruchy spód: Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło, szczyptę soli, jajko, łyżkę zimnej wody - szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy, przenieś do formy. Dokładnie wyklej nim brzegi. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 20 minut, aż spód lekko się zarumieni.
Robimy farsz:
Liście szpinaku dokładnie umyj i wysusz. W misce wymieszaj najpierw jajka ze śmietaną, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem i solą (ostrożnie z solą, ser kozi jest słony). Dopiero gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj liście szpinaku i wymieszaj. Farsz przełóż na upieczony spód tarty. Nie przejmuj się, że szpinaku jest za dużo i wypada, podczas pieczenia zwiędnie. Na górę tarty połóż plastry sera koziego i połówki pomidorów koktajlowych. Piecz 30 - 40 minut w 180 st. C.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?