Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
Sos pesto nie musi być drogi: zamiast bazylii użyj rukoli, a nasiona pinii zastąp pestkami dyni. Takie pesto smakuje nawet lepiej od oryginału. Sos z rukoli jest bardziej wyrazisty niż ten z bazylii, ma ostrzejszy smak, a cytryna go podkręca. Przygotowanie zajmie wam około 3 minut. Wystarczy poczekać, aż makaron się ugotuje.
Składniki:
1/2 ząbka czosnku
30 g parmezanu
30 g prażonych pestek dyni
ok z połówki cytryny
sól, pieprz
dwie garści rukoli
100 - 150 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia włóż czosnek, parmezan, pestki dyni, dopraw solą, pieprzem, wyciśnij sok z połówki cytryny. Wlej 1/3 oliwy i dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Następnie dodaj rukolę i oliwę - ponownie zblenduj. Pesto gotowe.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur