Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
Sos pesto nie musi być drogi: zamiast bazylii użyj rukoli, a nasiona pinii zastąp pestkami dyni. Takie pesto smakuje nawet lepiej od oryginału. Sos z rukoli jest bardziej wyrazisty niż ten z bazylii, ma ostrzejszy smak, a cytryna go podkręca. Przygotowanie zajmie wam około 3 minut. Wystarczy poczekać, aż makaron się ugotuje.
Składniki:
1/2 ząbka czosnku
30 g parmezanu
30 g prażonych pestek dyni
ok z połówki cytryny
sól, pieprz
dwie garści rukoli
100 - 150 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia włóż czosnek, parmezan, pestki dyni, dopraw solą, pieprzem, wyciśnij sok z połówki cytryny. Wlej 1/3 oliwy i dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Następnie dodaj rukolę i oliwę - ponownie zblenduj. Pesto gotowe.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz