Podręczny pasztecik podróżny

Pasztecik podróżny to najlepszy kompan każdej przygody. Zapakuj go więc do plecaka i śmiało ruszaj za miasto. Ponieważ wzór warkocza nawiązuje do piękna naszej Polskiej przyrody, pasztecik smakuje najlepiej na kocu w kratkę, w pociągu relacji Zakopane - Sopot, a także gdy zjeżdżasz szybko rowerem z górki. Ahoj przygodo!
Zobacz wideo

Składniki:
Jedno opakowanie ciasta drożdżowego

Farsz:
oliwa
1 duża cebula
300 g pieczarek
500 g kapusty kiszonej
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
kminek

Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż cała woda z pieczarek wyparuje, a pieczarki się zarumienią. Kiszoną kapustę przepłucz w zimnej wodzie, odciśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj, dodaj do pieczarek. Wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i pieprzem i smaż około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Na stole rozwiń ciasto drożdżowe, pokrój w jodełkę - jak na filmie, na środku ciasta rozłóż zimny farsz i zawiń brzegi. Pomaluj pasztecik rozmąconym jajkiem, posyp kminkiem. Piecz 30 minut w piecu nagrzanym do 180 st. C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA