Składniki:
Jedno opakowanie ciasta drożdżowego
Farsz:
oliwa
1 duża cebula
300 g pieczarek
500 g kapusty kiszonej
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
kminek
Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż cała woda z pieczarek wyparuje, a pieczarki się zarumienią. Kiszoną kapustę przepłucz w zimnej wodzie, odciśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj, dodaj do pieczarek. Wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i pieprzem i smaż około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Na stole rozwiń ciasto drożdżowe, pokrój w jodełkę - jak na filmie, na środku ciasta rozłóż zimny farsz i zawiń brzegi. Pomaluj pasztecik rozmąconym jajkiem, posyp kminkiem. Piecz 30 minut w piecu nagrzanym do 180 st. C.