Muffiny buraczane pieczone w wafelkach

Chlebek bananowy mamy już obcykany, tak samo jak ciasto marchewkowe, przyszła pora na ciasto z buraka. A buraki to warzywa, czekolada jest z nasion, więc to ciasto to w sumie sałatka taka jest.
Zobacz wideo

Składniki:
375 g ugotowanych i obranych buraków
300 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)
5 jajek
275 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
375 g brązowego cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
wafelki do lodów

Sposób przygotowania:
Buraki obrać i ugotować, albo upiec - pieczone mają intensywniejszy smak. Buraki pokrój na kawałki, wrzuć do miski, dodaj olej. Zmiksuj wszytko na gładką masę. Następnie dodaj jajka. Wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Dodaj zmiksowaną masę buraczaną, dokładnie wymieszaj. Ciasto nałóż do 2/3 wysokości wafelków do lodów. Piecz około 40 minut w 150 st. C z termo-obiegiem. Jeśli wolisz upiec ciasto w dużej formie - wysmaruj ją masłem, albo wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i piecz godzinę w 150 st. C. z termo-obiegiem. Po wystygnięciu ciasto dekoruj bitą śmietaną.