Delikatne placki z cukinii z mozzarellą
Zaczniemy od mocnego cytatu Paulo Coelho: "Lubię placki". W pełni zgadzamy się z brazylijskim mistrzem ostrego pióra, ten cytat trafnie opisuje, co myślimy o plackach z cukinią. A jak dodacie mozzarellę, nikt im się nie oprze. "Rzeczy proste są zawsze najbardziej niezwykłe i tylko mędrcy potrafią je pojąć" - także P. C. Zrób placki z cukinią - zostań mistrzem.
Składniki:
6 łyżek mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki mleka
2 cukinie
chilli
oliwa lub olej roślinny
kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
Umyj cukinię, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli cukinia zacznie puszczać sok, odciśnij przetartą cukinię nad sitkiem z nadmiaru wody. Do osobnej miski przesiej mąkę, wbij jajka, wlej mleko, dopraw solą, pieprzem, szczyptą chilli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj przetartą cukinię, ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, smaż niewielkie placki, na każdym placku połóż kawałek mozzarelli i przykryj jeszcze jedną porcją ciasta z cukinią. Odwróć na drugą stronę i smaż na złoto. Podawaj z jogurtem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?