Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie

Nic nie zostanie, ani okruszka. To danie jest tak dobre, że zjesz je z opakowaniem. Upieczone miseczki z parmezanu są przepyszne, delikatne i chrupiące, mają intensywny, lekko pikantny smak. A rumiany kurczak, z sosem czosnkowym zawsze robi dobrą robotę.
Zobacz wideo

Składniki:
Sos:
100 ml jogurtu naturalnego
łyżka drobno posiekanego czosnku
łyżka majonezu
łyżeczka chilli
pieprz
sól
sok z połówki cytryny

Grzanki:
masło
bułka paryska

Parmezanowe miseczki:
150 g parmezanu

Kurczak:
olej
Kurczak
sól, pieprz

Oraz:
sałata
pomidorki

Sposób przygotowania:
Robimy sos: W misce, albo w słoiku, połącz jogurt, czosnek, majonez, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zakręć słoik i dokładnie wymieszaj.

Robimy grzanki: Bułkę paryską pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Cały czas mieszając smaż grzanki na małym ogniu, na dużym szybko się przypalą.

Robimy parmezanowe miseczki: Do miseczki zetrzyj parmezan na tarce o małych oczkach. Na papierze do pieczenia usyp z parmezanu 10-12 cm kółka. Najlepiej by warstwa parmezanu była dość gruba - około 1 cm. Jeśli usypiesz zbyt płaskie kółka - miseczki będą zbyt delikatne i połamią się. Parmezan piecz 15 minut w 180 st. C. Po upieczeniu odczekaj pół minutki. Uważaj by parmezan nie zastygł całkowicie. Przełóż go na niewielką miseczkę, albo kubek, szklankę, tak by brzegi się wygięły. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Smażymy kurczaka: Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę tłuszczu. Gdy olej się rozgrzeje wrzuć kurczaka, dopraw solą i pieprzem i smaż na rumiano. Postaw miseczkę na talerzu, połóż na nią liście sałaty, dodaj pomidory, kurczaka i grzanki, polej sosem czosnkowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA