Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Pamiętacie bajkę Gigi La Trottola - tę japońską kreskówkę z włoskim dubbingiem i polskim lektorem? Takie właśnie jest to danie - absurdalny mix kulturowy, który po wymieszaniu i upieczeniu w puszce po pomidorach smakuje fantastycznie. Będziesz zaskoczony jakie to jest dobre.
Zobacz wideo

Składniki:
olej do smażenia
1 cebula
puszka pomidorów krojonych
3 zupki chińskie - smak dowolny
250 g żółtego sera

Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej tłuszcz. Wrzuć cebule i smaż aż się zrumieni, dodaj puszkę pomidorów krojonych i przyprawy z zupek. Wymieszaj. Na pomidorach połóż makaron z zupek, dociśnij by dobrze zagnieździł się w pomidorowym sosie, dolej trochę wody (około 1/2 szklanki), smaż przez chwilę, następnie odwróć makaron na druga stronę. Gdy makaron się ugotuje i będzie miękki dodaj około 150 g żółtego sera i wszystko wymieszaj. Jeśli nie masz formy do zapiekanek, wykorzystaj puszkę po pomidorach. W puszcze układaj na przemian warstwę makaronu i warstwę sera i jeszcze posyp z góry obficie serem. Piecz 15 minut, w 180 st. C. Przy wyjmowaniu - ostrożnie! Wiemy, że ślinka cieknie, ale uwaga! Danie jest bardzo gorące.

Więcej o: