Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci
Każda babcia świetnie gotuje i każda wizyta u babci łączy się z górą jedzenia. Więc zrób babci przyjemność i zjedz coś. Albo to ty sam ugotuj dla babci kluski leniwe. Możesz jej wtedy powtarzać w nieskończoność "No, zjedz jeszcze" - satysfakcja gwarantowana.
PS. Mówicie kluski, czy pierogi leniwe?
PS. Mówicie kluski, czy pierogi leniwe?
Składniki:
400 g twarogu
2 jajka
szklanka mąki
sól
ewentualnie szpinak
Ewentualnie:
szpinak
Sposób przygotowania:
W misce rozgnieć twaróg, dodaj dwa żółtka, szklankę mąki i zagnieć ciasto. W osobnej misce ubij białka z dwóch jajek, dodaj do twarogu i dokładnie wymieszaj. Jeśli masz taką fantazję dodaj sporą garść rozmrożonego, odciśniętego szpinaku. Stolnicę posyp mąką, przełóż ciasto na stół i podziel na cztery części. Z każdej części ciasta uformuj długi wałek. Następnie pokrój go na niewielkie - dwucentymetrowe kawałki. W garnku zagotuj wodę, posól, wrzucaj pierogi do wrzątku. Wyjmuj, gdy pierogi podpłyną do góry - około 3-5 minut. Podawaj z podsmażona bułka tartą z masłem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę