Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Chrupiąca czekolada, delikatny śmietanowy krem i miękkie biszkopty nasączone kawą. To deser idealny - wygląda rewelacyjnie i obłędnie smakuje, a jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz. Maria Antonina by jadła.
Zobacz wideo

Składniki:
Miseczki:
balony
200 g gorzkiej czekolady
tłuszcz do natarcia balonika

Tiramisu bez białek:
200 ml śmietany 36 %
łyżka cukru pudru
200 g serka mascarpone
biszkopty
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
40 ml likieru kawowego/ amaretto/

Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. (Jeśli rozpuszczasz czekoladę w mikrofalówce - podgrzewaj ją stopniowo po 20 sekund i mieszaj). Odczekaj chwilę, aż czekolada trochę ostygnie. Im chłodniejsza czekolada, tym grubszą i trwalszą utworzy skorupkę. To ważne, bo zbyt cienka warstwa będzie pękać!

Umyj baloniki. Nadmuchaj je - im mniejsze balony, tym mniejsze miseczki. Nadmuchany balonik warto natrzeć tłuszczem, dzięki temu łatwiej odklei się od czekolady. Górną część balonika zanurz w czekoladzie i obracaj tak, by na jego powierzchni utworzyła się warstwa czekolady. Odwróć balon i umieść go na szklance i odstaw do lodówki na 30 minut.

W tym czasie ubij śmietanę, dodaj łyżkę cukru i serek mascarpone. Wymieszaj wszystkie składniki.

Gdy czekolada na balonikach już zastygnie, wyjmij z lodówki, połóż na talerzu i przebij balon. Brzegi miseczki mogą lekko popękać, ale tym się nie przejmuj.

W osobnym naczyniu zaparz mocną kawę, dodaj likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie, około 2 - 3 sekundy. Nie trzymaj biszkoptów w kawie zbyt długo, bo się rozpadną.

W miseczce czekoladowej ułóż łyżkę śmietany z mascarpone, biszkopty namoczone w kawie i ponownie bitą śmietanę. Wszytko posyp kakao.

Więcej o:
Copyright © Agora SA