Składniki:
łyżka mąki
łyżka masła
250 ml mleka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka musztardy chleb tostowy
masło
szynka
jajka
żółty ser
Sposób przygotowania:
Robimy sos beszamelowy: W rondelku rozpuść łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki i podsmaż. Dodaj mleko, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż sos stanie się gesty, nie przestawaj mieszać. Dodaj gałkę muszkatołową i musztardę.
Robimy tosty: Odkrój skórkę z chleba tostowego, tost rozwałkuj i posmaruj masłem. Foremki do muffinek wysmaruj masłem lub oliwą. Do foremki włóż chleb tostowy. Następnie wbij jajko, jeśli masz małe foremki, odlej trochę białka, albo wlej samo żółtko. Posyp solą i pieprzem. Polej sosem beszamelowym i posyp żółtym serem. Piecz około 10-15 min w 180 st. C.