Lava cake - morze czekolady

Jest kilka powodów by kochać Krzysztofa Columba - odkrył Amerykę, dzięki temu mamy wakacje w Nowym Jorku, ale co (chyba) ważniejsze, przywiózł do Europy ziarna kakaowca. DZIĘKUJEMY! Dla uczczenia Krzysztofa zróbmy morze czekolady. Jest ku temu świetna okazja - 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady.
Zobacz wideo

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
2 żółtka
2 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
biała czekolada

Sposób przygotowania:
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W osobnej misce ubij jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj. Foremki do muffinek wysmaruj masłem i wysyp kakao. Nakładaj porcje ciasta do foremek. Do każdej foremki wrzuć jedna kostkę białej czekolady. Piecz 10-13 minut w 200 st. C. Podawaj z lodami, albo bitą śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA