Soczysty kurczak, złociste pieczarki i chrupiące ciasto francuskie - mała przyjemność na jeden HAPS. Patronem filmu jest Michał Kwiatkowski

Nie będziemy ukrywać, przy tym przepisie pomógł nam Michał Kwiatkowski - nasz wokalny reprezentant, osiągający liczne sukcesy muzyczne we Francji. Podpowiedział nam francuski patent na dodanie potrawie królewskiej jakości - ciasto francuskie!

Jeśli więc ktoś uważa, że kurczak z pieczarkami i cebulą w śmietanie to nudne danie dla studentów, to mamy na to dwie rady. Pierwsza: nie zadawaj się z takimi osobami, nie potrzebujesz tego typu krytyki w życiu. Po drugie: z naszymi wskazówkami, połącz ten nieznudzalny smak z eleganckim i nieszablonowym podaniem. A potem zajadaj z dumą!
Zobacz wideo

Składniki:
200 g piersi z kurczaka
rozmaryn
sól, pieprz
oliwa
1 cebula
250 g pieczarek
150 ml śmietanki 30 proc.
natka pietruszki
ciasto francuskie

Sposób przygotowania:
Zamarynuj mięso z kurczaka w ziołach. Marynuj około dwie godziny, piecz około 20 minut w 180 C.
Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, dodaj do cebuli. Smaż chwilę, aż odparujesz całą wodę, a pieczarki staną się złociste. Dodaj kurczaka i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.

Jeśli chcesz mieć więcej sosu dodaj jeszcze odrobinę śmietanki. Do kokilek nałóż farsz, dodaj jeszcze trochę śmietanki oraz natkę pietruszki i całość przykryj płatem ciasta francuskiego. Dokładnie przyklej ciasto francuskie do brzegów kokilki. Piecz 15 - 20 minut w 180 C. A po wyjęciu z piekarnika użyj całej swojej silnej woli, by nie rzucić się od razu do jedzenia, szkoda poparzyć język z łakomstwa ;)