Soczysty kurczak, złociste pieczarki i chrupiące ciasto francuskie - mała przyjemność na jeden HAPS. Patronem filmu jest Michał Kwiatkowski
Jeśli więc ktoś uważa, że kurczak z pieczarkami i cebulą w śmietanie to nudne danie dla studentów, to mamy na to dwie rady. Pierwsza: nie zadawaj się z takimi osobami, nie potrzebujesz tego typu krytyki w życiu. Po drugie: z naszymi wskazówkami, połącz ten nieznudzalny smak z eleganckim i nieszablonowym podaniem. A potem zajadaj z dumą!
Składniki:
200 g piersi z kurczaka
rozmaryn
sól, pieprz
oliwa
1 cebula
250 g pieczarek
150 ml śmietanki 30 proc.
natka pietruszki
ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Zamarynuj mięso z kurczaka w ziołach. Marynuj około dwie godziny, piecz około 20 minut w 180 C.
Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, dodaj do cebuli. Smaż chwilę, aż odparujesz całą wodę, a pieczarki staną się złociste. Dodaj kurczaka i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz mieć więcej sosu dodaj jeszcze odrobinę śmietanki. Do kokilek nałóż farsz, dodaj jeszcze trochę śmietanki oraz natkę pietruszki i całość przykryj płatem ciasta francuskiego. Dokładnie przyklej ciasto francuskie do brzegów kokilki. Piecz 15 - 20 minut w 180 C. A po wyjęciu z piekarnika użyj całej swojej silnej woli, by nie rzucić się od razu do jedzenia, szkoda poparzyć język z łakomstwa ;)
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie