Zapiekanka z tortelloni carne Hilcona

Kojarzycie chińskie ciasteczka z wróżbą? Ich włoskim odpowiednikiem są tortelloni carne. Ich magia polega na tym, że niby są to zwykłe pierożki z mięsem, a jednak mają umiejętność znikania z półmiska. Żeby je przechytrzyć zrób naszą zapiekankę. Podzielisz ją na dwie równe porcje i nie będziesz musiała się zastanawiać, gdzie wyparował Twój przydział tortelloni.
Zobacz wideo

Składniki:
dla 2 osób
1 łyżka masła
0,5 łyżki mąki
450 ml bulionu warzywnego
400 ml śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie (70 g - 100 g) szynki parmeńskiej
500 g brokuła
100 g suszonych pomidorów w oleju
250 g sera mozzarella najlepiej od razu startego
2 opakowania (po 250 g) Hilcona Tortelloni Carne
Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
1 łyżkę masła rozpuścić na patelni. Do masła dodać mąkę i przesmażyć, uważając, aby jej nie zarumienić. Do zasmażki dodać 350 ml gorącego bulionu. Wszystko dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudki i zagotować. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Całość wlać na patelnię i wymieszać z bulionem. Zagotować i odstawić. Brokuła umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki. Gotować w pozostałym bulionie przez 2 minuty. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską pokroić w duże kawałki. Do brokułów z bulionem dodać tortelloni, pomidory, sos śmietanowy i szynkę. Całość wymieszać.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C lub 180 stopni C z termo obiegiem. Piec zapiekankę przez 10 - 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA