Naleśnikowe Choinki

Dlaczego choinka nie jest głodna? Bo jodła. Ty też zjedz - choinki ze szpinakowych naleśników.
Zobacz wideo

Składniki:
Na naleśniki:
200 g mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml wody
3 jajka
2 łyżki cukru
5 kropelek aromatu cytrynowego
80 g szpinaku
1 lekko czubata łyżka kakao E.WEDEL ciemne z Ghany

Nadzienie (mus z białej czekolady) oraz dodatki:
1 biała czekolada E.WEDEL (90 g)
200 ml śmietany kremówki
mandarynki- ilość wedle uznania
wiórki kokosowe- do ozdoby
pestki granatu- do ozdoby

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 35 minut

Sposób przygotowania:
Przygotowanie naleśników: Wymieszaj mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, cukrem oraz aromatem cytrynowym. Z powstałego ciasta odlej około 150ml i dodaj (do odlanej porcji) kakao i dokładnie wymieszaj (najlepiej rózgą). Pozostałą część ciasta przelej do blendera, dodaj szpinak i bardzo dokładnie zmiksuj (aż szpinak będzie całkowicie rozdrobniony). Na naoliwioną patelnię wylej porcję szpinakowego ciasta. Kiedy szpinakowe ciasto lekko się zetnie, łyżką nabierz kakaowe ciasto i wykonaj nim skośne paseczki. Smaż z dwóch stron (z czego tylko po jednej zrób kakaowy wzorek). Usmażone naleśniki złóż na pół, ponownie na pół aż utworzy się "trójkątna choinka". Faszerowanie i dekoracja: Kremówkę ubij, dodaj do niej startą białą czekoladę i całość wymieszaj. W jedną kieszonkę naleśnika nałóż mus z białej czekolady oraz mandarynki, a całość ozdób pestkami granatu i wiórkami kokosowymi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA