Naleśnikowe Choinki
Składniki:
Na naleśniki:
200 g mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml wody
3 jajka
2 łyżki cukru
5 kropelek aromatu cytrynowego
80 g szpinaku
1 lekko czubata łyżka kakao E.WEDEL ciemne z Ghany
Nadzienie (mus z białej czekolady) oraz dodatki:
1 biała czekolada E.WEDEL (90 g)
200 ml śmietany kremówki
mandarynki- ilość wedle uznania
wiórki kokosowe- do ozdoby
pestki granatu- do ozdoby
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 35 minut
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naleśników: Wymieszaj mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, cukrem oraz aromatem cytrynowym. Z powstałego ciasta odlej około 150ml i dodaj (do odlanej porcji) kakao i dokładnie wymieszaj (najlepiej rózgą). Pozostałą część ciasta przelej do blendera, dodaj szpinak i bardzo dokładnie zmiksuj (aż szpinak będzie całkowicie rozdrobniony). Na naoliwioną patelnię wylej porcję szpinakowego ciasta. Kiedy szpinakowe ciasto lekko się zetnie, łyżką nabierz kakaowe ciasto i wykonaj nim skośne paseczki. Smaż z dwóch stron (z czego tylko po jednej zrób kakaowy wzorek). Usmażone naleśniki złóż na pół, ponownie na pół aż utworzy się "trójkątna choinka". Faszerowanie i dekoracja: Kremówkę ubij, dodaj do niej startą białą czekoladę i całość wymieszaj. W jedną kieszonkę naleśnika nałóż mus z białej czekolady oraz mandarynki, a całość ozdób pestkami granatu i wiórkami kokosowymi.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki