Ryba "po grecku" w cieście francuskim
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
100 g koncentratu pomidorowego
150 g filetów z dorsza lub innej białej, morskiej ryby
50 g mąki
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
300 ml wody
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej
Dodatkowo:
Kartki papieru A4
Folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Wykonaj z ciasta francuskiego stożki w kształcie marchewek: Złożoną na pół kartkę papieru włóż w arkusz folii aluminiowej, tak aby papier z żadnej strony nie wystawał, i zwiń całość w stożek. Uformowany stożek owiń kolejnym kawałkiem folii aluminiowej, zabezpieczając go przed rozwinięciem. Ciasto francuskie potnij w pasy o szerokości 1cm. Nawiń paski ciasta na foliowe stożki zaczynając od wierzchołka. Kawałki ciasta powinny na siebie zachodzić i sięgać do połowy stożka. Umieść wszystkie stożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Piecz stożki w 175 stopniach C przez 10-15 minut, aż się lekko zarumienią. Gdy całkowicie ostygną delikatnie zdejmij gotowe marchewki z ciasta francuskiego z foliowych stożków.
Przygotuj farsz:
Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Smaż na oleju z obu stron. Do niewielkiego garnka wlej olej i przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj starte na tarce marchewki, pietruszkę i selera oraz ziele angielskie i liście laurowe. Przesmaż wszystko przez chwilę, po czym zalej wodą. Duś pod przykryciem przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw całość solą i pieprzem. Ostudź. Przed faszerowaniem wyjmij z duszonych warzyw ziele angielskie i liście laurowe. Stożki z ciasta francuskiego nadziewaj na przemian farszem warzywnym i niewielkimi kawałkami ryby. W nadziane marchewki powtykaj natkę pietruszki.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica