Składniki:
Spód:
1 opakowanie Krakersów Super Lajkonik (180 g)
1/4 szklanki cukru
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
750 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki masła orzechowego
2 dojrzałe banany
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
200 ml śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Krakersy bardzo drobno pokrusz lub zmiel (kilka odłóż do dekoracji). Dodaj cukier oraz roztopione masło i przełóż masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę.
W dużej misce umieść twaróg sernikowy, cukier, ekstrakt waniliowy, pokrojone banany, masło orzechowe oraz jajka i zmiksuj wszystko na gładką masę. Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej masę serową na spód z krakersów.
Piecz w 170 stopniach C przez około 50 minut. Na czas pieczenia ustaw na dnie piekarnika naczynie z wodą. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru. Kiedy sernik całkowicie ostygnie udekoruj go bitą śmietaną i kawałkami krakersów.