Żurek

To zupa tajemnica. Z jednej strony, jest super popularna i zamówisz ją w każdym zajeździe na trasie. Z drugiej, w domu jesz ją tylko raz w roku - na Wielkanoc. Kto wie, może nasz przepis zmieni twoje przyzwyczajenia? Bo na ten smak nie dasz rady czekać tyle czasu.
Zobacz wideo

Składniki:
300 g białej surowej kiełbasy
200 g wędzonego, surowego boczku
1 marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 listki angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
kilka suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
500 ml zakwasu na żurek
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka majeranku
100 ml śmietanki 30 proc.
sól
pieprz

Dodatkowo:
Jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w kostkę. Do dużego garnka włóż pokrojony boczek i smaż, na wolnym ogniu, aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz rozgniecione ząbki czosnku i smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli.

Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby i zamieszaj. Włóż całe surowe kiełbaski i zalej bulionem. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski. Zaczekaj, aż nieco przestygną, pokrój je w plasterki i przekrój na pół i dodaj z powrotem do zupy.

Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolej więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut.

Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia.

Rozlej gorącą zupę do misek. Na wierzchu ułóż połówki jajek

Więcej o:
Copyright © Agora SA