Składniki:
125 g mąki
100 g drobnego cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki mleka
Krem:
6 białek
330 g cukru
460 g masła
szczypta soli
1 łyżka kakao
czerwony i zielony barwnik spożywczy
Dodatkowo:
jednorazowe rękawy cukiernicze z tylkami (nie mylić z tyłkami!!!)
mini precelki (na rogi reniferów)
skórka z pomarańczy (na nosy bałwanów)
kolorowe drażetki i posypki
gwiazdki z opłatka lub papieru (do choinek)
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść masło, drobny cukier oraz cukier waniliowy i przy pomocy miksera utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajka i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj mleko i wszystko porządnie wymieszaj. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Wypełnij je masą do 2/3 wysokości. Piecz 20 minut w temperaturze 160 stopni C.
Białka umieść w dużej żaroodpornej misce. Dodaj cukier i szczyptę soli. Postaw miskę na garnku z wrzącą wodą. Cały czas podgrzewając mieszaj składniki trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i przy pomocy miksera dalej ubijaj białka z cukrem, aż masa stanie się bardzo gęsta i puszysta. Cały czas miksując zacznij dodawać po kawałku masło. Po dodaniu całego masła, miksuj jeszcze chwilę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gotowy krem rozdziel między cztery miseczki. Do jednej nic nie dodawaj, a do pozostałych dodaj barwniki spożywcze i kakao. Wymieszaj, aż uzyskasz kremy w kolorach czerwonym, zielonym oraz brązowym. Przełóż kremy do rękawów cukierniczych z tylkami i ozdabiaj ostudzone muffiny zgodnie ze wskazówkami z wideo.