Paluszki rybne w cieście piwnym z sosem curry
Składniki:
300 g filetu z białej ryby (np. dorsz, miruna)
1/2 szklanki piwa Książęce Golden Ale
1 jajko
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej
Na sos curry:
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
1 duża szalotka
kilka małych korniszonów
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: Szalotkę i korniszony pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Wstaw do lodówki do czasu podania.
Przygotuj paluszki rybne: Rybę pokrój w plastry o szerokości około 2 centymetrów. Dopraw solą i pieprzem. W dużej misce umieść piwo Książęce Golden Ale, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzaj w cieście piwnym i od razu przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po około dwie minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru.
Paluszki rybne odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem curry i ćwiartkami cytryny.
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica