Odważne cykorie pod piwnym beszamelem

Masz cykora przed gotowaniem? To dlatego, że nie poznałeś niezawodnych receptur na dania, które zawsze wychodzą. A taki właśnie jest ten przepis. Uwaga! Lista składników zawiera tylko te potrzebne do zapiekanki. Jeśli będziesz popijać piwo w czasie gotowania potrzebujesz zaopatrzyć się w następną butelkę!
Zobacz wideo

Składniki:
4 małe cykorie
8 plasterków szynki suszonej
1/2 cytryny
1 łyżeczka soli

Na sos beszamelowy:
1 szklanka piwa Książęce Czerwony Lager
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
70g sera cheddar
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Wciśnij do garnka sok z połowy cytryny i dodaj łyżeczkę soli. Włóż cykorie i gotuj przez 10 minut. Odsącz i porządnie osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj sos. Do rondelka wlej szklankę piwa Książęce Czerwony Lager oraz szklankę mleka i podgrzej, uważając by nie zagotować. Zdejmij z ognia. Na dnie rondla rozpuść masło. Dodaj mąkę i chwilę przesmaż. Wlej podgrzane piwo z mlekiem i gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia, dodaj ser, dopraw solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Wylej gotowy sos na dno formy do pieczenia. Cykorie owiń plastrami suszonej szynki i ułóż na beszamelu. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.