Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem
Składniki:
250 ml piwa Książęce Ciemne Łagodne
250 g masła
200 g cukru
50 g kakao
150 ml śmietany 18 proc.
2 jajka
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na karmel:
220 g cukru
80 ml piwa
100 g masła
150 ml śmietanki 30 proc.
1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Do rondela wlej piwo. Dodaj masło i podgrzewaj aż się rozpuści. Do ciepłej masy dodaj kakao i cukier, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. W dużej misce zmiksuj jajka ze śmietaną. Dodaj ostudzoną masę piwną i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę i sodę oczyszczoną. Delikatnie wmieszaj do masy piwnej. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40-50 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Przygotuj karmel: Piwo i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojone na kawałki masło i gotuj chwilę na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Wlej śmietankę i gotuj około 10 minut na wolnym ogniu, aż sos karmelowy zgęstnieje. Ostudź do temperatury pokojowej. Ciasto podawaj z sosem karmelowym.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę