Czekoladowe "kokosanki"

Kokosanki to super uniwersalne ciastka. Idealne na lato, bo w końcu mają w składzie rajskiego kokosa, a przez "sanki" w nazwie, na zimę też są jak znalazł. Do tego z naszym przepisem można je zrobić w kilka chwil. Przed państwem kokosanki z czekoladą.
Zobacz wideo

Składniki:
400 g wiórków kokosowych
500 g mleka skondensowanego słodzonego
2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel

Sposób przygotowania:
Jedną tabliczkę gorzkiej czekolady drobno posiekaj. Do dużej miski wsyp wiórki kokosowe oraz posiekaną czekoladę. Wlej mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy w zwilżone dłonie i formuj okrągłe kokosanki.

Ułóż kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15-20 minut, aż ciasteczka delikatnie się zrumienią. Odstaw do ostudzenia.

Drugą tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Zanurz w czekoladzie ostudzone kokosanki i odłóż je na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia. Wstaw kokosanki do lodówki na 15 minut aby czekolada stężała.

Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Więcej o: