Składniki:
Składniki na warstwę czekoladową:
250 ml śmietanki 30 proc.
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 czubate łyżki Kremu Wedlowskiego Czekoladowego
Składniki na warstwę karmelową:
250 ml śmietanki 30 proc.
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 czubate łyżki Kremu Wedlowskiego Karmellove
Sposób przygotowania:
Przygotuj warstwę czekoladową: żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. W rondelku umieść śmietankę oraz cukier. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj krem czekoladowy i wymieszaj do połączenia składników. Zdejmij gorącą masę z ognia (uważaj, aby nie doprowadzić jej do wrzenia), dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do 3-4 szklanek i wstaw do lodówki do stężenia.
Przygotuj warstwę karmelową: postępuj analogicznie jak przy warstwie czekoladowej, lecz w miejsce kremu czekoladowego dodaj krem karmelowy. Gotową masę karmelową ostudź do temperatury pokojowej, a następnie przelej do szklanek ze stężałą czekoladową panna cottą. Ponownie wstaw deser do lodówki do czasu stężenia warstwy karmelowej.
Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/