Kilka odcieni czekolady na chrupiących paluszkach

Lubimy maczać paluszki w czekoladzie, a jeszcze bardziej uwielbiamy paluszki, które od razu są w czekoladzie. A kiedy paluszki są w różnych rodzajach czekolady, to jest dla nas pełnia szczęścia!
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na ciasto:
50 g miękkiego masła
1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
1 tabliczka czekolady gorzkiej E.Wedel
1 tabliczka czekolady Karmellove E.Wedel

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki i uformuj z nich wąskie wałeczki o długości około 15 centymetrów. Przełóż wałki z ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż paluszki nabiorą jasnozłotego koloru. Gotowe paluszki odstaw do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej, w osobnych miskach, wszystkie trzy rodzaje czekolady E.Wedel. Aby ułatwić sobie pracę przelej rozpuszczoną czekoladę do wysokich i wąskich naczyń (np. słoiczków lub szklanek). Ostudzone paluszki zanurzaj w różnych rodzajach czekolady i odkładaj z powrotem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do lodówki na 15 minut, aby czekolada stężała.

Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/