Składniki:
100 g płatków kukurydzianych Nestlé Corn Flakes
200 g czekolady mlecznej
2 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka śmietany 30 proc.
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
Dodatkowo:
Silikonowe foremki na muffiny
Rękaw cukierniczy
Tylka (końcówka cukiernicza) w kształcie gwiazdki
Sposób przygotowania:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z płatkami Nestlé Corn Flakes . Przełóż płatki w czekoladzie do silikonowych foremek na muffiny i zrób na środku wgłębienia tak aby całość przypominała małe gniazdka. Wstaw foremki do lodówki, aby czekolada stężała.
W międzyczasie przygotuj nadzienie jabłkowe oraz bitą śmietanę. Jabłka pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła i dodaj pokrojone jabłka. Wsyp brązowy cukier oraz cynamon i smaż około 7-8 minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Kiedy babeczki zastygną wypełnij je farszem jabłkowym i ozdób bitą śmietaną.