Cordon bleu

Polskie wesela mają kilka ważnych punktów programu: chleb z solą, pierwszy taniec, oczepiny i cordon bleu. Na szczęście ten ostatni (i najlepszy) można z powodzeniem zrealizować w domu, kiedy nam się tylko podoba.
Zobacz wideo

Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
2 plastry szynki dojrzewającej
2 plastry żółtego sera
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
Folia spożywcza
Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka połóż na desce, przykryj folią spożywczą i przy pomocy tłuczka rozbij na cienkie, owalne plastry. Dopraw kurczaka solą oraz pieprzem i połóż na każdej piersi po plastrze szynki i sera żółtego. Złóż piersi z kurczaka na pół i obtocz je kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor - po około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA