Moussaka

Grecję lubimy za słońce, zabytki i oliwki. Poza tym za humor. Danie, którego nazwa brzmi jakby był to mus, to tak naprawdę zapiekanka z bakłażanem i mięsem. Grecy widzą co dobre, bo to prawdziwa delicja.
Zobacz wideo

Składniki:
2 duże bakłażany
1/4 szklanki oliwy extra vergine
100 g tartego parmezanu
sól
pieprz

Na sos mięsno-pomidorowy:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
100 ml wytrawnego białego wina
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru

Na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
Forma żaroodporna o wymiarach około 28 x 18 cm
Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Sposób przygotowania:
Przygotuj bakłażany: pokrój je w talarki o grubości 0,5 centymetra. Rozłóż plastry bakłażana na desce i posyp je solą. Odczekaj 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osusz go dokładnie papierowymi ręcznikami. Przełóż plastry bakłażana na blaszkę i przy pomocy pędzelka posmaruj je oliwą z oliwek. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż bakłażany mocno się zrumienią.

Przygotuj sos mięsno-pomidorowy: cebulę drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na oleju, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Wlej wino i podgrzewaj, do momentu kiedy połowa płynu odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz natką pietruszki, oregano, chili, cynamonem i łyżeczką cukru. Dopraw sos solą oraz pieprzem i duś na minimalnym ogniu około 15 minut.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Przygotuj zapiekankę: plastry bakłażana podziel na trzy części. Na dno formy żaroodpornej wyłóż pierwszą część plastrów bakłażana i nałóż na nie połowę sosu mięsno-pomidorowego. Następnie rozłóż kolejną warstwę bakłażana oraz resztę sosu mięsnego. Na wierzchu wyłóż pozostałe bakłażany, polej całość sosem beszamelowym i posyp tartym parmezanem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA