Cukinia pieczona na 3 sposoby

Jeśli boisz się gotowania zawsze możesz zastosować metodę "do trzech razy sztuka". Robisz trzy przepisy i zwiększasz swoje szanse na to, że przynajmniej jeden będzie ok. A jak zrobisz przekąski według naszych wskazówek, to będziesz mieć po prostu trzy razy więcej jedzenia, bo wszystkie snacki ci wyjdą.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na krokieciki z cukinii:
4 cukinie
1 łyżka soli
3/4 szklanki bułki tartej
3/4 szklanki tartego cheddara
2 jajka
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki pieprzu

Składniki na frytki z cukinii:
2 cukinie
2 jajka
2/3 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na chipsy z cukinii:
1 cukinia
1 łyżka oliwy
sól

Dodatkowo:
Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Sposób przygotowania:
Przepis na krokieciki z cukinii:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę. Po wskazanym czasie dokładnie odciśnij wodę z tartej cukinii, przełóż ją do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Nabieraj po łyżce powstałej masy i formuj w rękach niewielkie krokieciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20-25 minut - krokiety powinny być złote i chrupiące. Podawaj na ciepło.

Przepis na frytki z cukinii:
Cukinię pokrój na podłużne kawałki. Rozłóż kawałki cukinii na ręczniku papierowym, przykryj je kolejnym kawałkiem ręcznika i delikatnie przyciśnij aby osuszyć cukinię przed panierowaniem. W jednej misce roztrzep dwa jajka, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z wszystkimi przyprawami. Zanurzaj kawałki cukinii w jajku, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Tak przygotowane frytki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrop je delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz około 15 minut, co jakiś czas przewracając frytki na drugą stronę.

Przepis na chipsy z cukinii:
Cukinię pokrój w cieniutkie, około 2 milimetrowe plastry. Rozłóż plastry cukinii na ręczniku papierowym, przykryj je kolejnym kawałkiem ręcznika i dokładnie przyciśnij każdy plasterek aby pozbyć się namiaru wody z cukinii. Przełóż plastry cukinii na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka posmaruj je delikatnie oliwą z oliwek, a następnie oprósz solą. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i piecz około godziny, w połowie pieczenia przewracając plastry cukinii na drugą stronę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA