Składniki:
Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki płatków Nestlé Nesquik
Składniki na krem:
250 g mascarpone
125 ml śmietanki 30 proc.
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Forma na muffiny
Papierowe papilotki
Rękaw cukierniczy
Końcówka cukiernicza w kształcie gwiazdki
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj mokre składniki - jajka, mleko i olej. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami i wymieszaj na jednolitą masę.
Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałóż po łyżce ciasta, następnie nasyp po łyżce płatków Nestlé Nesquik i dopełnij papilotki ciastem do 2/3 ich wysokości. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15-20 minut aż babeczki nabiorą złotego koloru, a patyczek wbity w środek babeczki pozostanie suchy. Upieczone babeczki odstaw do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem: schłodzony serek mascarpone umieść w dużej misce. Wlej zimną śmietankę i zmiksuj oba składniki, aż masa stanie się kremowa i gęsta. Na koniec dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekoruj nim ostudzone babeczki. Na czubku każdej babeczki umieść kuleczkę płatków Nestlé Nesquik.